INDEPENDENCE DAY AT TARGET

Minulý týden jsem s třemi dětmi, 10letým, 8letým a 7letým, zašla do Targetu. Na chvilku jsme se zastavili u hraček, protože si pamatuju jaké to bylo se jako dítě procházet kolem těch regálů a snít. (to je rozdíl oproti dnešku, kdy děcka prochází kolem regálů a furt něco vyžadují, dokud nemají dost.)
Děckám jsem řekla, "Já se jdu mrknout na ručníky a možná na nějaké věci do kuchyně. Slibuju, že mi to nebude trvat moc dlouho. Za deset minut si pro vás přijdu." Jako děcko bych nad podobným návrhem ani nemrkla. Naopak, byla bych nadšená.
Tenkrát bylo běžné, že se děcka od rodičů v obchodňáku úplně odpoutaly a šly si po svém. Nikdo se nad tím nepozastavoval. Rodiče si stejně vždycky prohlíželi nějaké kraviny a my děcka jsme museli sepisovat dlouhé seznamy vánočních dárků. Většinou to pak dopadlo tak, že si mě rodiče museli nechat vyvolat rozhlasem a já jsem bývala pěkně otrávená, že svůj průzkum musím předčasně ukončit.
S tím jak jsem to dětem oznamovala jsem pomalu odcházela pryč. "Počkej. Nevadilo by ti, kdybychom šli s tebou?" zeptaly se děti. Nevěřila jsem svým uším. "To myslíte vážně? Nešli byste se radši podívat na hračky? Určitě si tam najdete nějaké supr věci." "Ani ne, to je v pohodě." " Co takové ty japonské věcičky, ty jsou prý parádní. Nebo že byste šli omrknout nějakou novou elektroniku?" "Ne, my budeme radši s tebou." No to mě teda podrž, říkala jsem si. Neměly by ty děcka mít radost, že je na chvilku pustím z dohledu? Evidentně ne.
Musím říct, že tohle mi už začíná docela lézt krkem. Vytáčí mě, když vidím jak děcka panikaří pokud na vteřinu ztratí z dohledu své rodiče. A naopak je to némlich to samé. Mně nad tím fakt zůstává rozum stát. Co to s těmi dětmi je? Mám velice silný dojem, že dnes už dětství jako takové ani neexistuje. Zůstal tady jenom nekonečný, ubíjející, šedivý, nudný, životní plán. Děcka prý mají sebeúctu (co to vůbec sakra je?), ale nic hodnotného nikdy nevytvoří a nebudou mít vůbec na co vzpomínat.
Tak jsem přišla s plánem. Jak jsme tak stáli u jedné pizzerie v pasáži s občerstvením, dala jsem dětem 20 dolarů a přednesla jim svůj návrh. "Tohle máte za to, že jste uklidili na zahradě," řekla jsem jim. "Udělali jste to parádně a chci, abyste tyhle peníze utratili přímo tady v obchodě." "Supr! Tak pojďme!" "Mám jenom jednu podmínku. Klidně těch 20 dolarů utraťte za cokoli co vás zaujme, ale bez cizí pomoci, já se toho projednou neúčastním."
Děcka byly chvilku naprosto zmatené. "Jak jako, samy? Ty s náma nejdeš?" "Ne. Tentokrát ne. To je vlastně celý smysl téhle akce. Já počkám tu a budu si dělat svoje věci. Dnes nemám v plánu jít do jediného obchodu s hračkama."
Děcka byly úplně rozpolcené. Na jednu stranu se nemohly dočkat, až utratí všechny ty peníze, které si o to přímo říkaly. Zároveň na ně ale působil návyk trávit veškerý čas ve společnosti dospělých. Nakonec na chvilku zaváhaly a to už jsem věděla, že je mám v hrsti. "Než se ale rozejdeme, musíme si stanovit nějaká pravidla. Ať se děje co se děje, budete všichni držet pospolu. Za žádných okolností odsud neodejdete beze mě. Potkáme se o půl čtvrté tady u téhle pizzerie."
Na chvilku jsem se zarazila, když jsem si uvědomila, že ani jeden z nich nemá hodinky. Pak jsem si řekla, kašlu na to, jsou dost inteligentní, aby se o sebe uměli postarat. "Pokud budete potřebovat vědět kolik je hodin, můžete se zeptat kteréhokoli prodavače. A ještě něco. Chci, abyste se chovali slušně. Žádné vyvádění. A hlavně žádná sprostá slova. Nechci, aby byly nějaké problémy. Jasné? Tak jo, běžte. Užijte si toho."
Dívala jsem se jak odchází, dokud nesplynuli s davem. Na chvilku jsem měla pocit zadostiučinění a naprostého uspokojení. Učím ty děcka samostatnosti, říkala jsem si. Pomáhám jim v dospívání. Nikoli jejich rodiče, ani jejich učitelé. Já. Já já já. Tenhle pocit mi ale nevydržel dlouho. Ani ne pět minut potom, co mi zmizeli z dohledu, jsem začala panikařit.
Co když se ztratí? Nebo ještě hůř, co když je někdo unese? Co když někdo uvidí jak tady chodí samy a zavolá policii? Ony sice mají věk na to, aby je v obchodě nikdo nemusel doprovázet, ale lidi jsou teď úplní cvoci. A co já vím, třeba mají pravdu, třeba si jenom něco namlouvám. Je pravda, že naše čtvrť je velice bezpečná, bezpečnější už ani být nemůže. Co tady žiju, nikdy žádné děcko neunesli. Zločinnost je v podstatě nulová. Násilí a gangy tu nemáme. Ale stejně...
Odolala jsem pokušení vydat se za nimi a zkusit je vystopovat. A už o čtvrt na čtyři jsem nervózně popocházela před pizzerií. Jestli budou mít pětiminutové zpoždění, tak se tady sesypu. Na minutu přesně o půl čtvrté se objevili a kolem rukou měli omotané tašky s hračkami. Najednou měli velmi jistý krok.
Přestože jsem hned potom, co jsem je uviděla jak si pyšně vykračují směrem ke mně, věděla co odpoví, stejně jsem se zeptala. "Tak co, jak bylo?" No samozřejmě, že bylo skvěle, jak jinak mohlo být? Právě jsem jim umožnila zažít si na chvilku plnohodnotné, ničím nezkalené, dětství.