KYLE, THE TURNAROUND KID

Kyle byl trdlo. I po čtyřech měsících od chvíle, kdy jsem ho najala na poměrně prestižní placenou stáž, jsem nepřišla na výstižnější popis jeho osobnosti. Kyle celý týden nedělal nic jiného, než že blbnul, balil stážistky a surfoval po internetu.
Přidělovat Kyleovi úkoly bylo marné. Ten kluk byl neustále zabraný do vymýšlení nějakých otravných kanadských žertíků, než aby si našel čas vzít pár papírů a někam je zařadit. Když všichni ostatní měli plné ruce práce a nestíhali, Kyle se nikdy nesnížil k tomu, aby přiložil ruce k dílu a helfnul. Do práce pravidelně chodil s dvacetiminutovým zpožděním, člověk si podle něj mohl nastavit hodinky. A minimálně třikrát odešel na oběd a už se nevrátil.
Aby toho nebylo málo, ještě si neustále stěžoval, protože měl pocit, že v něj nemám dostatečnou důvěru. Jinak bych ho prý nechala dělat věci, které ho baví nebo na něj kladou nějaké nároky. Podle mého názoru mohl Kyle na konci každého pracovního dne naopak děkovat bohu, že tu práci vůbec ještě má. Pokud jsem mu nemohla důvěřovat ani v tom, že pořádně pozavírá okna, jak jsem mu měla věřit v záležitostech, které vyžadovaly určitý stupeň zodpovědnosti?
Kyleovo neustálé naříkání bohužel nakonec přineslo ovoce. Ve snaze jej motivovat k troše zodpovědnosti (a přestože jsem podvědomě tušila, že to nepovede k ničemu dobrému) jsem Kylea na hodinu, během níž jsem měla oběd s důležitým klientem, pověřila řízením kanceláře. Všichni ostatní zaměstnanci byli po zbytek dne mimo, tudíž jedinou povinností, kterou Kyle měl, bylo zvedat telefony, předávat zprávy a nezaložit někde požár.
Měla jsem dojem, že Kylea nadchnulo, že má mou důvěru dělat něco jiného než lepit popisky na složky. Uvěřila jsem tudíž, že jej můj malý pokus inspiruje k tomu, aby se v budoucnu víc snažil. Kdyby nic jiného, říkala jsem si, aspoň toho nemůže zas tak moc pokazit.
Zkrátím to. Vrátila jsem se přesně za hodinu a ve dveřích mě přivítal pohled na Kylea a jeho šest spolužáků z výšky, kteří po sobě házeli jídlem. A to nebylo všechno. Světýlka na telefonní ústředně zoufale blikala, jedno vedle druhého. Kyle nevzal ani jeden telefonát, protože si pořád musel utírat kousky jídla z obličeje.
Byla jsem rozzuřená na nejvyšší možnou míru. Kyleovy kámoše jsem poslala domů a ho jsem si zavolala do kanceláře. "Už několik měsíců si stěžuješ, že ti nikdo nedůvěřuje s důležitými úkoly. Teď tě konečně něčím pověřím a ty se mi takhle odvděčíš?! Tím, že naliješ litry koly do kopírky?" "Ale no tak, já pochybuju, že se jí vůbec něco stalo. Stačí ji dát na chvilku na vzduch a bude zas fungovat." "Kyle," povídám mu klidným hlasem, "jsi fakt úplně marný?" "Jak, marný? Já tady dřu co to dá!"
"Každý úkol co jsem ti dala jsi nějak dodrbal. Takový člověk pro mě není pracant. Takový člověk je z mého pohledu neschopný lenoch. A nalijme si čistého vína. Tvoji práci by zvládla i cvičená opice. Cvičená opice by dokonce ve srovnání s tebou byla pro firmu výrazným přínosem." "Vy mě přirovnáváte k opici?!" Povzdechla jsem si a dala hlavu do dlaní. "Víš ty co, Kyle? Vezmi si na zbytek dne volno." "Placené?" "Ne." "Ale to není spravedlivé!" Jeho drzost mě úplně odrovnala, ale neměla jsem sílu se s ním hádat, tak jsem jenom řekla, "Už prosímtě běž."
Celý zbytek dne jsem obvolávala naštvané klienty, kteří měli pocit, že je přehlížíme, utírala kousky salátu z rolet a říkala si, že kdybych věděla, že tahle práce se nijak výrazně neliší od hlídání dětí, nikdy bych do toho nešla. Těsně předtím, než jsem odešla z kanceláře, mi ještě naposledy zazvonil telefon. Vzala jsem to. Na druhé straně byla Kyleova matka.
Ještě než budu pokračovat, měla bych asi zmínit, že Kyle pocházel z velmi bohaté rodiny. Jeho babička, kterou tady každý velmi dobře zná, se za něj ostatně přimluvila, jinak by tuhle práci nikdy nedostal. Kyleova matka je typická manželka na okrasu, která v životě nehnula prstem a nebyla zvyklá muset se s někým přít. Svoje děcka pak totálně rozmazlila. Ke 20. narozeninám dostal Kyle nové auto, které stálo víc než normální lidi zaplatí za dům. Byla to náhražka za auta, která dostal ke svým 16. a 18. narozeninám a postupně sešrotoval.
Nemusím dodávat, že jsem se na tento rozhovor dvakrát netěšila. "Můj syn právě přišel domů," vyštěkla na mě, jen co jsem se představila, "a pověděl mi něco velmi zneklidňujícího. "Ano?" "Prý jste mu řekla, že je neschopný." "Milá paní," odpověděla jsem, "on neschopný skutečně je." "Co si to dovolujete?! Víte, jak se tím trápí?" "Podívejte, já mám na práci řídit firmu. Nemám na práci ochraňovat dušičku vašeho syna nebo mu ve všem vycházet vstříc." "Taky mi říkal, že je podle vás opice. To jsou pomluvy a urážky! Musela to být strašná rána pro jeho sebeúctu. To jsou nevyčíslitelné škody! I když já je tedy vyčíslit plánuju."
Měla jsem rudo před očima. Ta ženská mně normálně vyhrožovala žalobou. "Pokud máte pocit, že jsem provedla něco nezákonného, klidně kontaktujte svého právníka. Předtím vám ale musím sdělit, že podle mě tady dochází k nedorozumění. Tím, že mě budete obtěžovat s hovory ohledně pracovního nasazení vašeho syna mě jen přesvědčíte, že se v jeho případě jedná o dítě a nikoli dospělého muže. Vzhledem k tomu, že děti nezaměstnáváme, obávám se, že jej budu muset vyhodit. Vyřiďte mu prosím, že si v pátek může přijít vyzvednout poslední výplatu." "Vy mu jako chcete dát padáka?" Položila jsem jí telefon.
Víc než týden se mi Kyle ani jeho matka neozvali. Předpokládala jsem, že je jeden právník za druhým s hurónským smíchem vyprovází z kanceláře. Kyle se nicméně jednoho dne v mé kanceláři přece jen objevil. "Jenom jsem se chtěl omluvit za to, jak jsem tady všechno dělal na půl plynu. Vím, že jsem k tomu přistupoval hrozně a teď už vím, že to bylo špatně. Taky bych se chtěl omluvit, že Vám volala moje máma a nadávala Vám. Pokud mi dáte ještě jednu šanci, slibuju, že k ničemu z toho už nedojde." Ani jsem nezvedla zrak od papírů na stole. "Už jsem ti příležitostí dala až až, Kyle. My dva jsme skončili. Finito bambino. Dveře jsou támhle."
"Počkejte ještě. Já to chápu. Naprosto rozumím tomu, proč jste naštvaná. A mám návrh. Co kdybyste mě nechala, abych si tady aspoň odpracoval tu kopírku? To je to nejmenší, co můžu udělat." Tohle mě tedy zarazilo. Vzhledem k rodinným poměrům bych u Kylea čekala, že pro firmu bez mrknutí oka koupí a zaplatí zbrusu novou kvalitní kopírku. Podobný návrh jsem neočekávala ani náhodou. Rozhodla jsem se, že mu dám ještě jednu šanci. "Tak jo, beru. Ale žádné blbosti. Dělej co se po tobě chce a nic víc." "Díky, slibuju, že Vás nezklamu."
Aby vydělal na novou kopírku, dřel Kyle v práci jako mezek. Byla jsem příjemně překvapená – natolik, že jsem se rozhodla, že v práci může zůstat. Od té chvíle se Kyle bleskově posouval do vyšších a vyšších pozic ve firmě. Za tři roky, když jsem se rozhodla odejít do předčasného důchodu, převzal vedení firmy po mně. Neuvěřitelné, že?